- Mamci, Oprema

S VARALICOM NA MORE

Štapom na potezanje i kolutom s obale možemo loviti cipla, salpu, špara i drugu priobalnu ribu. Stavit ćemo jednu ili dvije udice, opteretiti ih odgovarajućim okruglim olovom i izbacivati na čišća mjesta, tj. tamo gdje je dno pješčano. Mamac će biti sitni morski pužići, crvići, kozice ili pasta od svježeg kruha, sardel-paste i ribanog tvrdog sira. Pasta treba biti čvrsta, elastična, ne smije se mrviti i spadati s udice. Tim mamcem lovi se knez, cipal, pirka, špar, salpa, glavoč i babica, a možete pokušati loviti i oradu (podlanicu). Ako ljetujete u lučici uz otvorenije more možda vam se posreći da naiđete na jato komarači. Za njih treba najlon jače opteretiti olovom, položiti udicu iz čamca ili štap s kolutom postaviti na obalu. Na štap svakako treba učvrstiti zvonce i čekati. Mamac neka bude meso veće školjke ili svježe rezana srdela. Tako se lovi i druga krupnija riba, s tim da se na dvokuku stavi živi knez, šparić ili manja srdela.
Najlon je debljine 0.60 – 0.80 mm i baca se s veće role, što je praktičnije od ometca, jer na štapu prije čujemo zvonce i možemo brže reagirati.

RIBOLOV VARALICOM

Varalicu ćemo potezati ili s obale ili s čamca. Ribolov iz čamca je neuporedivo pogodniji. Pred varalicu treba vrtilo (karabiner) koje sprečava motanje najlona. Pravilno opterećenje najlona olovom također je važno, jer se ribe zadržavaju na različitim dubinama pa tako možemo regulirati i opterećenje. Da bi ribolovac ponio kući punu košaru mora poznavati karakteristike pojedinih vrsta.
Na moru je bolje upotrebljavati obojeni najlon (plavi ili zeleni), jer se bijeli previše vidi, i što tanji, za krupnije ribe ne treba biti jači od 0.80 mm. Varalice također ne trebaju biti velike, dovoljna je uža duljine 6 do 8 cm. Najbolje su svijetle, a nisu loše ni one malo teže i uže varalice. Treba koristiti one koje previše ne rotiraju jer to na moru nije potrebno. Najlon ćemo prema potrebi opteretiti ravnomjerno raspoređenim olovnim kuglicama tako da im ukupna masa ne prelazi 30 do 40 dkg. Vazno je da iza zadnje kuglice ostane 15 do 20 m slobodnijeg najlona do varalice.
Pri ribolovu varalicom nije poželjna bonaca tj. da more bude potpuno mirno, već valovito, s ponekim oblačkom i laganim južnim vjetrićem. Najbolje je potezati varalicu uz obalu na granici vidljivosti dna. Čamac se mora kretati polako i tiho. Često se misli da su različiti prirodni mamci znatno bolji od varalice (koža pauka za lov zubaca, komad rezane koze s trbuha skuše za lov na skuše). No, i s varalicom se mogu postići dobri rezultati ako se pridržavamo danih uputa.

LOV VARALICOM NA MORU
Riblja vrsta Najčešći primjerci na varalicu Uobičajena dubina Teren Najlon (mm) Varalica
Fratar 30 – 40 dkg 5 – 20 m škrapa na dnu, kameni procjepi, rupe 0,3 mala, teža
Iglica 30 – 40 dkg na površini zaljevi i otvoreno more 0,3 mala, uska
Lica 0,5 kg 3 – 5 m uz luke, kanale, uže morske prolaze 0,35 mala
Lubin 0,5 – 1,5 kg 2 – 10 m ušća rijeka, luke, kanali 0,4 – 0,6 mala, uska
Pauk 30 – 40 dkg 5 – 30 m pješčani pličaci, zatoni (uvale) 0,3 mala, uska
Pirka 20 – 30 dkg 4 – 30 m urezano kameno obraslo dno – stijene 0,2 mala, leptir (meps)
Skuša 30 – 50 dkg 10 – 30 m zaljevi (zatoni) uz otvoreno more 0,3 male, uske, svjetle
Šarun 30 – 50 dkg 10 – 30 m zaljevi i uz obalu prema otvorenom moru 0,35 mala, teža
Ušata 20 – 30 dkg 4 – 25 m hridinasto dno obraslo travama 0,3 mala
Zubatac 1 – 2 kg 5 – 30 m hridinasto dno (brakovi) 0,5 – 0,8 veća

FRATAR

Riba iz obitelji ljuskavki, Fratar (crnorep, oluz, lat. Diplotus vulgaris geofer), prepoznatljiv je po okomitoj crnoj pruzi prije repa i crnoj mrlji iza glave, na početku leđa. Može težiti preko 1 kg. Zadržava se uz podvodne stijene i škarpe odakle vreba na sitniju ribu. Najčešće je nalazimo uz obale vanjskih otoka te uz obalu zapadne Istre. Lovi se cijelu godinu, ali je ulov najbolji u toplijim mjesecima. Mrijesti se u drugom dijelu jeseni. Meso joj je vrlo ukusno. Najbolje se lovi predveče iz čamca koji se lagano kreće uz kamenu razvedenu obalu punu škrapa i usjeka pri granici vidljivosti tla.

IGLICA

Iglica (Igla, lat. Belone belone) može narasti do 80 cm dužine i težiti 75 dkg. Zelenkasto je modra pri hrptu, a trbuh joj je srebrnakst. Susrećemo je duž Jadrana, drži se površinskog dijela vode, pa varalicu ne treba posebno opterećivati. Lovi se na malu, duguljastu i svijetlu varalicu. Poznata su lovišta oko južnog i vanjskog pojasa Jadranskog otočja. Lovi se cijele godine, a najbolje u jesen i početkom zime. Početkom jeseni najbolji je ribolov pri izlasku i zalasku sunca, a kasnije noću.

LICA

Lica (Strijela, lat. Trachynotus glaucus) modro-srebrnaste je boje i može težiti do 1 kg. To je riba južnog Jadrana, iako je ima i na sjevernijim dijelovima gdje se drži kanala i uzih morskih prolaza, odakle vreba na sitniju ribu. Vrlo je proždrljiva i rado će napasti varalicu. Drži se obale uz luke gdje se voda muti. Najbolje se lovi u proljeće i u jesen.

LUBIN

Lijep i pravilno građen, grabežljivac i proždrljiv, Lubin (Luben, Brancin, lat. Dicentrarchus labrax) na leđima je zelenkasto-modikast, a na trbuhu srebrnasto-bijeli. Obitava uz luke, kanale i morske prolaze uz bočatu ili slatku vodu, te uz ušće rijeka u more, duž cijele obale, ali ne dublje od 15 metara. Najbolje se lovi poslije kiše, kada se more malo uzmuti ili uz lagani vjetar koji mreška površinu mora se nešto jači najlon, od 0.40 do 0.60 mm. Obično teži od 0.5 do 1.5 kg, ali može težiti i 10 kg. Lovi se obično ujutro i predveče tokom cijele godine, no u hladnijim mjesecima ulov je obično bolji. Lubin je poznata riba, meso mu je vrlo kvalitetno, bilo pečeno, bilo kuhano.

PAUK

Pauk (Ranj, lat. Trachinus drago) je zućkasto-siv s kosim smeđim, tankim crtama po bokovima. Glava mu je ruzna, oči izbočene, donja čeljust duža od gornje i okrenuta prema gore. Naraste do tridesetak centimetara i kilogram težine. Spada među najotrovnije ribe Jadrana i na prvim leđnim perajama, spojenim crnom opnom, ima oštre bodlje kao i sa strane na škržnim poklopcima kroz koje pušta otrovnu tekućinu i pri ubodu zatruje ranicu. Ubod je vrlo bolan, javlja se vrtoglavica, temperatura i veća oteklina te je najbolje odmah potražiti pomoć lječnika. Drži se od plićih do dubljih mjesta, posebno na pješčanim terenima, u uvalama i kanalima. Lovi se cijele godine i vrlo je proždrljiv. Meso mu je ukusno, obično se kuha pri čemu otrov nestaje.

PIRKA

Pirku (Vuk, lat. Serranus scriba), rumenkasto obojenu s okomitim smeđim, debljim prugama i bjelkasto-plavo-ljubičastim trbuhom odmah ćemo prepoznati. Iako je malena, vrlo je proždrljiva. Naraste do 30 cm i 30 dkg. Susrećemo je duž cijelog Jadrana uz kamenito obraslo dno s rupama i procjepima odakle vreba sitniju ribu.
Drži se bliže obali (tako da je možemo loviti varalicom i s kraja na odgovrajućim terenima), obično između 4 i 20 m dubine. Lovi se tokom cijele godine, ali uspješnije ljeti i u jesen, malom varalicom ili leptirom (meps) br. 2 ili 3, i najlonom debljine 0.20 mm. Meso joj je vrlo ukusno, kuhano ili pečeno.

SKUŠA

Skuša (Škombra, lat. Scomber scombrus) pripada plavoj ribi, vretenasto je građena i proždrljiva. Na hrptu je modro-zelenkasta, po trbuhu srebrnasta, a po leđima ima okomite crnkaste pruge. Opće je poznata riba i drži se u jatima. Naraste do 40 cm dužine i do 1 kg težine. Napada sve što se kreće i što je manje od nje. Živi po cijelom Jadranu na dubinama do 250 metara. U jatima se kreće uz površinu te ulazi u zatone i uvale. Ako se tu slučajno nađemo s varalicom i čamcem možemo ih uloviti i desetak. Za toplijih mjeseci prilazi obali premda je riba koja se više drži pučine. Meso joj je vrlo ukusno, naročito pripremljeno na gradelama.

ŠARUN

Šaruna (Šnjur) – Trachurus trachurus, ćemo lao prepoznati po redu bočnih roznatih štitića koji se ipod leđa spuštaju nize i idu pravilno, zatim po sredini bokova do kraja repa. Leđa su mu modrikasta, a trbuh bijelo srebrnast. Ima ga po cijelom Jadranu, u većim dubinama drži se u jatima. Zadržava se uz brakove i otočiće. Lovi se iz čamca, tokom cijele godine. Varalicu treba spustiti dublje. veći primjerci teški su i do 1.5 kg. Meso im je vrlo ukusno.

UŠATA

Ušata (Ozada, lat. Oblada melanura) ima poveće oči, ovalno građeno tijelo i mala usta, grabežljiva je, modrikaste boje i prije repa ima crnu okruglu prugu. Naraste do 30 cm duljine i teži pola kilograma. Ima je uz cijelu Jadransku obalu, a pogotovu uz hridinasta dna obrasla travama, između 4 i 25 metara. Ima je i u lukama. Lovi se cijele godine, najbolje u toplijim mjesecima. Kada je more uzburkano, približava se obali.

ZUBATAC

Zubatac (Dental, lat. Dentex dentex) ima tijelo uzdignuta hrpta, jake čeljusti i snažne peraje. Brz je i odličan plivač. Leđa su mu crvenkasta, bokovi zućkasto-sivi, a trbuh srebrnkast. Može težiti 10 kg, ali je to danas već rijetkost. Ima ga na cijelim Jadranu uz kameno i hridinasto dno obraslo travom, oko brakova, uz mjesta gdje ostala riba prolazi, a drži se i plićih mjesta od 5 do 30 metara. Izbjegava luke i naseljena mjesta. Lovi se većom varalicom cijelu godinu, a najbolje od svibnja do kasne jeseni. Hrani se uglavnom ribom.

O autoru admin

Objave napisao admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *