- Štuka

Ribolov štuke u ribnjacima

Štuke su prilagodljive ribe koje ćemo naći i u stajačicama i tekućicama, no stajačice su njen pravi dom u kojem štukina narav iskonskog lovca, predatora, dobiva puni smisao. Osim bara, kanala i rukavaca, športski ribnjaci odličan su izbor za ljetni štukolov. To su stajačice čija je veličina obično od jednog do sedam hektara i u većini slučajeva su krcate sitnom ribom koju štuke obožavaju. Upravo zbog njih ribnjaci se poribe s određenom količinom štukica koje u povoljnim uvjetima kroz nekoliko godina dosegnu i preko metar dužine

 

 

Štuka u ribnjacima ima upravo toliko da održavaju prirodnu ravnotežu hraneći se ponajviše slabim i bolesnim ribama, sitnim glodavcima i žabama. Uz štuke u ribnjacima se obično od grabežljivih vrsta nalaze som i smuđ. Kako je u većini slučajeva som “solo igrač” :yes: koji živi na muljevitom dnu, smuđ je taj koji u kratkom vremenskom periodu po brojnosti prevlada populaciju štuke s kojom dijeli životni prostor. Zbog svih tih razloga populacija štuke u ribnjacima svedena je na rijetke kapitalne primjerke koji “čuče” uz priobalnu vegetaciju, granje ili u nekoj uvalici čekaju da se umjetni mamac vođen vašom umješnošću još samo malo približi …

 

Pribor i mamci

Za ciljani ribolov štuke na ribnjacima najbolji je špiner od 2,1 do 3 metra. Težina bacanja od najmanje 25g, a najviše 50g ispuniti će sve prohtjeve, pa čak i pri lovu s teškim varalicama. Rola veličine 30 ili 40 na koju je “naslagano” 100-tinjak metara kvalitetne špinerske strune od najmanje 0,25 mm, uz dobro reguliranu kočnicu dovoljna je da savlada primjerke veće i od pet kilograma.

Od varalica najbolje je upotrijebiti dobre stare leptire (“mepsove”) i žlice od “trice” pa nadalje. Kod leptira je najbitnije da pločica jednolično rotira oko osi varalice, a kod žlice da se baš poput ranjene ribice “lomi” kroz vodu. Ako je voda mutnija, najbolje je upotrijebiti svijetle (posrebrene) varalice, a u obratnom slučaju tamnije i točkaste uzorke. Crvena vunica koja skriva oštru trokuku odličan je stimulans za napad :ffwjj: i onako jako zapaljivog predatora. Ustvari, najbolje je kod sebe imati što više različitih uzoraka i veličina žlica i leptira. Veliki broj ulovljenih štuka, mogućnost vođenja u svim slojevima vode i relativno povoljna cijena razlozi su zašto baš ovim varalicama valja poći loviti pjegave ribnjačke ljepotice.

 

 

Varalica mora biti montirana na sajlici dugačkoj barem 30 cm, jer štuka svoj plijen guta duboko i zubima (ima ih oko 700) :shocked: oštrim poput žileta u trenu pregriza strunu. Uz navedeni pribor potrebno je imati alat kojom ćete razjapiti usta grabežljivice i dugačka uska kliješta za vađenje varalice koja nerijetko završi duboko u ždrijelu štuke. Poželjan je i čvrst podhvatač širokog otvora kako bi zakvačena i umorena riba samo skliznula u njega.

 

Mjesto i vrijeme lova

Mjesta na ribnjacima gdje se zadržava štuka nije teško otkriti. Svaka uvalica, mjesta s vodenom vegetacijom, granje što viri iz vode, prevaljeno deblo … Štuka se ustvari uvijek nalazi negdje u prikrajku. Na većim ribnjacima koji su obično “preušminkani” :eeer: i nedostaje im prirodnosti štuke ćete naći uvijek u priobalnom pojasu, tek koji metar od od ribiča koji sjedeći na obali ni ne pomišljaju da su im kapitalci praktično pod nogama.

Kako je onih odličnih dana za ribolov puno manje od ovih drugih, potrebno se prilagoditi i ne ići ići na vodu uzalud. Tijekom sunčanih vedrih dana koji nisu pogodni za ribolov štuke treba loviti rano rano ujutro ili kasno popodne, u sami sumrak. Suprotno tome oblačni, tmurni dani s prihvatljivim tlakom, pračeni vjetrom što mreška površinu vode, odlični su za ribolov od jutra do mraka. Za vrijeme takvih dana valići koji se razbijaju u obalu ribnjaka ispiru zemlju i odnose razne crviće, larve i kukce koji će privući jata sitne ribe na hranjenje. Štuka koja i inače vreba uz obalu i u zaklonu za takvih će dana biti posebno aktivna i manje oprezna, jer će njen urođen oprez na tren prevladati njena proždrljivost koju trebamo iskoristiti i uloviti možda trofejni primjerak za naš ribički album kod Pijanog Tvora :uimep: . Uostalom, za vrijeme takvih dana ne vidi se sjena nas i pribora na površini vode, što je velika prednost koja će pri¬pomoći lakšem prilaženju i pretraživanju željenih pozicija.

 

Taktika lova i izvlačenje

Nakon sklapanja pribora, počinjemo sa zabacivanjem na sva izglednija mjesta. Možete prvo obići cijeli ribnjak bacajući varalicu paralelno s obalom desetak, petnaestak metara ispred. Varalicu vodite tek metar, dva od obale, jer tu su šanse za ulov najveće. Umjetni mamac vodite polagano, prvo bliže površini, zatim u srednjem sloju vode i najzad, pri trećem plasiranju, tik pri dnu ribnjaka. Ako tu ne ostvarite ulov, pretražujte područja uz vodenu vegetaciju i prirodne prepreke što se naziru u vodi.

Griz štuke na varalicu nije silovit i očituje se u blagom prekidu rada našeg mamca. Iako griz može biti i lažan, jer varalica često zapne za vegetaciju ili granje, s kontrom ne treba oklijevati. Ako je ipak u pitanju štuka, kada shvati u kakvoj je “gabuli” pružiti će veliki otpor želeći spas potražiti u prirodnim preprekama i u dubljoj vodi. Zato je važno da kočnica role bude pravilno podešena tako da istovremeno nadzirete kretanje a da struna izdrži sva iskušenja. Kada se štuka dobro umori, jednostavno će se izvrnuti na površinu vode tek blago titrajući perajama. Tada ju je jednostavno potrebno umrežiti i prenijeti na obalu. No ipak, budite oprezni. Štuka je lukava riba koja će svaku ribičevu slabost pretvoriti u svoju prednost. Zato ni u kojem slučaju nemojte olabaviti strunu pomicanjem štapa dok je pokušavate uloviti u pod¬metač. To može biti kobna greška, pogotovo ako je slabo zakvačena. Dovoljan je tek malo jači trzaj glavom da se oslobodi. Slabo zakvačena riba može se osloboditi i ako štap držimo visoko i prenapeto. Međutim, svakodnevnim izlascima na vodu izvježbati ćete se i uz malo sreće uspjeh neće izostati.

O autoru admin

Objave napisao admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *