- Mamci, Oprema

RIBOLOV ŠTAPOM

Udičarenje odnosno ribolov udicom najpopularniji je način športskog ribolova. Udicom se može loviti na više načina. To su: ribolov tunjom kod kojeg se udica izbacuje iz ruke i lovi “preko prsta”, zatim ribolov štapom koji omogućuje daleko izbacivanje udice i uspješnu kontrolu, ribolov panulom kod kojeg se udice povlače za čamcem u pokretu, te ribolov parangalom kod kojeg se lovi velikim brojem udica, povezanim u jedinstveni niz, bez prisustva čovjeka.
Pod ribolovom tunjom podrazumijeva se korištenje četverokutnog nosača za najlonsku uzicu, napravljenog od pluta ili stiropora. Na našem moru još uvijek se u određenoj mjeri koriste tunje, pretežno zbog tradicije i zbog jednostavnosti, ali i zbog skupoće štapova i kotura. Međutim, u svakom drugom pogledu, a pogotovo u pogledu uspješnosti u ribolovu, štap i kotur pružaju mnogo više prednosti.

UDICE

Na tržištu se pojavljuje niz različitih tipova udica koje se razlikuju veličinom, oblikom, kvalitetom materijala i kakvoćom izrade. Izrađuju se od kovanog i kaljenog čelika. Mogu biti različite završne obrade, a danas su najnoviji hit crne niklovane udice. Bez obzira na kvalitetu, ukoliko se korištene udice neko vrijeme neće upotrebljavati, preporučljivo ih je vodom oprati od soli.
Vrh udice može biti ravno izvučen i gotovo paralelan s tijelom udice, a može biti savijen prema unutra ili na jednu ili drugu stranu. Tijelo (struk) udice može biti dugačko ili kratko. Na završetku struka udice nalazi se pločica ili oko, za koje se veže najlonska uzica. Na izbor udice za ribolov najviše utječu očekivana vrsta ribe, a posebno njena veličina, te mamac koji će se koristiti. Veća riba, odnosno riba s većim ustima, dakako traži i veće udice.

Što se mamaca tiče, za ribolov pastelama (tijestom) i drugim mamcima koji lako ispadaju s udice, treba birati manje i tanje udice, eventualno sa dodatnim šiljcima na tijelu. Za veće mamce, npr. crve, kozice i dr., treba birati udice s dužim strukom. Postoje i specijalni tipovi udica kao npr. za lov orada, tunja, zubataca, morskih pasa, zatim postoje udice prilagođene za lov parangalom, trokuke udice i dr.
Udice sa završetkom u obliku pločice odgovaraju za vezivanje najlonskih uzica do debljine od 0,35 – 0,40 mm. Kad je potreban deblji najlon, koriste se udice sa završetkom u obliku oka, odnosno prstena. Tokom korištenja u ribolovu, zbog raznih razloga, vrh udice se pomalo otupi, a tupa udica smanjuje uspješnost ribolova. Stoga vrh udice treba stalno održavati oštrim (postoje i baterijska oštrila).

NAJLONSKA UZICA

U prodavaonicama ribolovnog pribora obično se nudi široki izbor najlonskih uzica za ribolov promjera od 0,06 – 1,00 mm. Izabrati treba onu koja odgovara težini i snazi ribe koju se namjerava loviti. Pritom među uzicama jednake debljine treba birati onu koja ima veću nosivost, odnosno veću prekidnu čvrstoću. Nosivost najlonske uzice različitih proizvodača znatno se razlikuje, ponekad čak do 50%, a to se odražava i na cijenu najlona. U principu, želeći ostvariti uštedu na troškovima kupovine najlonske uzice, ribolovac će racionalno postupiti ako za izradu završnih uzica i predveza koristi najkvalitetnije najlone, a ekonomizirati se može na osnovnoj uzici koje je potrošnja količinski znatno veća kod izrade pribora.
Uzice se proizvode u vrlo različitim bojama, što omogućuje izbor uzice koja će u moru biti što je moguće manje zamjetljlva. Najčešće se koriste crvenkastosmede i zelenkastoplavkaste nijanse, ovisno o vrsti dna, dubini i prozirnosti mora.

ŠTAP

Svrha je štapa da u ribolovu omogući dobar izbačaj udica, da svojom osjetljivošću signalizira kad se riba ulovi te da olakša izvlačenje ribe.
Od nekadašnjih štapova od trstike do suvremenih štapova, razvoj štapa za ribolov je prešao dugačak put, tako da danas postoje mnogi tipovi štapova za različite namjene: za ribolov s obale, ribolov iz čamca, za ribolov s koturom ili bez njega i dr. Najčešće se upotrebljavaju štapovi s koturom koji omogućuju izbacivanje udica na daljinu.
Štapova za ribolov s koturom postoji više vrsta. Najvažnije ih je razlikovati prema težini udica i olova za čije su izbacivanje predviđeni. Prema toj osobini dijele se na slijedeće vrste: vrlo lagane štapove (mogu izbaciti maksimalnu težinu udica i olova od 10 g), lagane (20 g), srednje lagane (25 – 30 g), srednje (40 g), srednje teške (40 – 70 g), teške (70 – 150 g), te vrlo teške štapove (preko 150 g).
Težina udica s mamcima i olovom za čije su izbacivanje štapovi najprikladniji, tzv. akcija štapa, treba biti srednje lagana ili srednja (20 – 50 g), ako se želi loviti s obale ili u probalnom ribolovu iz čamca.
Štapovi za ribolov na moru mogu biti različite duljine, od jednog metra pa do 12 i više metara. S najduljim štapovima se mamac može izbaciti vrlo daleko, čak do šampionskih 250 m.
Kod izbora štapa treba točno znati svoje želje i namjenu štapa. Tako će, na primjer, za ribolov s obale najbolja duljina biti 5 – 6 m, dok su za ribolov iz čamca potrebni kraći, duljlne 3 – 4 m.
Za ribolov sitnije ribe, posebno s obale, odaberite štapove sa osjetljivim vrhom, odnosno štapove koji su najsavitljiviji upravo pri vrhu.

KOTUR

Štap se u ribolovu može koristiti bez kotura. Pritom duljina najlonske uzice s udicama otprilike odgovara duljini štapa. Međutim, ukoliko se uzica želi izbaciti dalje od obale, odnosno spustiti na dubinu veću od duljine štapa, potreban je kotur.
Za priobalni ribolov, bilo iz čamca ili na suhom, koristite manje koture. Ukoliko želite loviti ribu u dubljem moru, dakle s jačim najlonima, potreban vam je i robustniji kotur.

OLOVO

Korištenjem olova omogućuje se preciznije i daleko izbacivanje udica s mamcima, njihovo brže tonjenje i zadržavanje na željenom položaju na morskom dnu, odnosno u moru općenito. Olova mogu biti postavljena fiksno na kraju najlonske uzice, a mogu biti i klizajuća, kroz koja uzica može slobodno prolaziti, sve do postavljenog graničnika.
Oblikom mogu olova biti različita – kuglasta, jajolika, vretenasta, piramidalna, šesterokutna i dr. Postoje i specijalna olova za pješčana, kamenita i druga dna.

PLOVAK

Svrha upotrebe plovka uglavnom se sastoji u osiguravanju da se udice zadržavaju na određenoj stalnoj dubini između dna i površine mora, u zoni u kojoj se očekuje riba. Osim toga, promjene u položaju plovka upozoravaju na prisustvo ribe.

VRTULJAK

Na udičarski pribor vrtuljci se postavljaju kako bi spriječili kovrčanje uzice i tako smanjili mogućnost njenog zaplitanja i sačuvali njenu čvrstoću.

POMOĆNI PRIBOR

Od pomoćnog pribora za ribolov na moru poželjno je imati vrećastu mrežicu za prihvat krupnije ribe, kuku koja služi istoj svrsi, nož, škare, daščicu za rezanje mamaca, pribor za vađenje udice iz usta i ždrijela ribe koja mamac proguta duboko.
Za prijenos udica i drugih dijelova ribolovnog pribora postoje posebno izradene četvrtaste kutije s pretincima.
Za ribolov s obale bit će, eventualno, potrebni i nosači štapova koji se mogu učvrstiti na tlu.

O autoru admin

Objave napisao admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *