- Štuka

Štuka ko ruka

Koliko su velike štuke stvarno velike? Koliko su balkanske i ex-jugoslovenske štuke zaista teške? Da li su nekad bile veće – ili ih je samo bilo više? Da li sada, usled raširenog „Catch and Release“ pokreta, postoje izgledi da i štuke jugoistočne Evrope dostignu one iz centralne EU. Da li je za to potrebna pomoć čoveka, ili je sve uslovljeno jedino geografijom?

Najviše štuke ima u Kanadi i Sibiru – ali i najmanje ljudi. Ali tamo nisu najveće (iako možda postoji neka od 30 kila), jer su vode hladne i tokom dužeg perioda godine zaleđene. Zato su najpoznatije monstrum-štuke upecane ipak nešto južnije, obično u dubokim i bistrim alpskim jezerima. Znači, najveće su u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Francuskoj… a ima ih i u Holandiji, Švedskoj, Poljskoj. Naravno, ima ih i što se tamo praktikuje pokret “uhvati i pusti”, što nema krivolova, i što štuka nije riba broj 1 – tamo su mnogo više na (s)ceni salmonidi: losos, pastrmka… A i niko je ne jede! Amerikanci, Australijanci, ne jedu šarana – ima ga ko pleve; EUropljani ne jedu štuku – ima je ko pleve; Španci ne jedu soma – ima ga ko pleve. Mi jedemo sve – nema ni babuške! Zaista, gde na Balkanu i u exYU rastu najveće?

Na toplom jugu nikako, znači otpišite Grčku, Makedoniju pa (skoro) i Bugarsku. U Rumuniji ih ima, a tamo je i Delata Dunava ali gle čuda, nisu (pre)velike koliko bi se dalo očekivati. Znači ostaje Srbija, Bosna i Hrvatska. I Slovenija, naravno (klikni OVDE pa pogledaj stvarno veliku štuku, i dugačku i debelu, upecanu na dubokoj akumulaciji.).


Gotovo sam siguran da „naša“ najveća štuka živi u Sloveniji, jer ako se graniči sa Italijom i Austrijom zašto ne bilo i kod njih? Vode čiste, jezera dubika, ribe (hrane) ima dovoljno – a najbolje su čuvane. U Hrvatskoj bi moglo da ih ima mnogo, ali ne toliko velikih – recimo Kopačevski rit. Ili neki budžaci oko Drave… Plitvička jezera? Ne znam.

Slično je i u Srbiji, ima ritova i uslova za mrest i rast, ali ne i dovoljno dubine. Stoga su stanište najvećih (bile) duboke akumulacije. Bilo je velikih i u Šumadiji, recimo Garaško jezero. Bilo je velikih i u jugoistočnoj Srbiji, recimo Zavojsko jezero. A bilo je velikih i u zapadnoj, recimo Zvorničko jezero! Ma lakše je nabrojati gde je nije bilo nego gde jeste. Danas i dalje ima tamo štuka – ali koliko? I, ono što nas najviše zanima, kolikih? U Vojvodini možda još uvek ima najviše štuke, ali ne najvećih. Procentualno, u odnosu na veličinu vode, najviše velikih verovatno krije jezero „Joca“. Velikih, nikako prevelikih.

Bosna mi je velika nepoznanica. Znam da je nekad bilo velikih na Modracu – ma na Modracu je bilo svega, i mogo i velikih somova, smuđeva, šarana… ali sada – ne znam. Možda neka duboka akumulacija hidroelektrane krije najveću, ko zna? Bar se nadam… Eto ispod na slici jedne velikanke-bosanke upecane baš u okolini jezera kojeg pominjem, a podaci su ovde na linku.

O autoru admin

Objave napisao admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *