- Oprema, Štuka

Proljetni ribolov štuke (nakon lovostaja)​

Lovostaj tj. period predviđen za mrijest štuke u Hrvatskoj traje od 31.01. do 01. 04., a nažalost vremenske prilike su svakom godinom sve nepredvidljivije, tako da se vrijeme mrijesta ne poklapa uvijek sa zakonski određenim periodom lovostaja, te sam mrijest na nekim vodama može trajati i tijekom cijeloga travnja. Poznata je činjenica da se štuke tijekom mrijesta okupljaju u parove, koje čine jedna veća ženka i jedan ili više manjih mužjaka. U tom su periodu one obično totalno nezainteresirane za hranjenje, tako da tu treba tražiti razloge slabijeg uspjeha njihovog ulova u prvom dijelu travnja, a ova godina je upravo takva, zima je potrajala dugo, neprestano su bili visoki vodostaji rijeka, sa snježnom i vrlo hladnom vodom, tako da mrijest na nekim mjestima još uvijek traje, pa su nam tamo slabi izgledi za ulov, a i pametno je pustiti štuke da mrijest obave u miru.

Gdje su najveće šanse za ulov štuke? 
Puno veće izglede za uspješan ribolov imamo na manjim i plitkim šljunčarama, gdje je mrijest završen, a mužjaci i ženke su se razdvojili i polako počeli pratiti kretanje kedera, kako bi hranjenjem vratili izgubljenu energiju.

Mikrolokacija … 
Kada smo odabrali lokaciju za ribolov poput opisane (manje i pliće šljunčare), moramo znati da je i tamo voda još dosta hladna (5-8 C), te su štuke vrlo vjerojatno na dijelovima jezera gdje je voda najtoplija, što znači, ili uz samu obalu, preko dana po sunčanom vremenu u gornjim slojevima vode (gdje direktno upijaju sunčevu toplinu), u područjima sa starom vodenom vegetacijom, ili zalaze u najpliće dijelove jezera.

U pronalasku štuka je jako važno locirati i jata kedera, koja su se također pokrenula iz zimovališta i krenula u pliće (toplije dijelove) jezera u potrazi za hranom. Neke vrste kedera (čitaj, sitne bijele ribe) počinju se okupljati i za mrijest, a gotovo je sigurno da su i štuke uvijek negdje u blizini. Sada je zbog manjeg broja živih organizama u vodi (planktona), voda iznimno bistra, tako da ćemo uz pomoć polarizacijskih naočala bez problema uočiti jata kedera koja se sredinom i krajem dana dižu u gornje (toplije) slojeve vode i kolobarima na površini odaju svoje prisustvo, tako da ih nije problem locirati, a uvijek je najbolje loviti na onome dijelu jezera gdje uočimo prisutnost kedera.

U proljeće su vrlo česti vjetrovi, a uvijek je bolji onaj južni od sjevernog, za ribolov biramo one strane u koje puše vjetar, dok na većim jezerima i akumulacijama biramo uvale u zavjetrini. Ova pravila oko traženja mjesta puno više znače na velikim jezerima ili akumulacijama, poput Vranskog jezera, Kruščice, koprivničke Šoderice, Borovika, Peruče, akumulacijama Drave i sl., dok manje šoderice, jezerca ili mrtvice , nije problem cijele sustavno pretražiti varalicom.


Koju tehniku varaličarenja koristiti 

Sada kad je voda još dosta hladna, štukama je metabolizam dosta usporen, pa štede energiju i sada sigurno nećete doživjeti eksplozivne napade na varalicu s nekoliko metara udaljenosti, iskakanje iz vode i ostale štučje akrobacije, tipične za ljeto i jesen. Tim činjenicama ćemo prilagoditi i tehniku varaličarenja i vrstu varalica. S obzirom da su usporene i teško ih je isprovocirati na napad, najveće šanse imamo s vrlo sporom prezentacijom varalice, sa čestim i dugim pauzama. Navedenoj definiciji najviše odgovaraju suspendirajuće ili sporo tonuće varalice, poput voblera, swimbaita, jerkova, silikonaca, a ostale varalice, poput metalnih žlica, leptira ili spinerbaita, love, ali puno slabije nego u ostalom dijelu sezone,

Navedene varalice (suspende) treba voditi što sporije, kao za smuđa u zimskom periodu, sa velikim stankama od par sekundi, a osim jednoličnog povlačenja, bolje je twichati varalicom (voditi ju kratkim trzajima iz zgloba šake, isto kao i jerkove, a između svakog trzaja napraviti pauzu u kojoj suspend varalica stoji u istom sloju vode ili polagano tone).
Ako twichamo varalicama (voblerima i swimbaitovima), vodimo ih pokretima štapa, a rola nam služi samo za skupljanje viška opuštene špage. Većina napada se događa baš u tom periodu kada varalica suspendira (stoji), stoga u svakom trenutku moramo pogledom pratiti varalicu (ili špagu) i ne smije biti previše viška (trbuha) špage na vodi, kako bismo što uspješnije mogli kontrirati varalicu, a i osjetiti sami griz.

Česte su situacije kada će vam štuka dopratiti varalicu vođenu na opisani način, a ako ju ugledate na vrijeme, najbolje je stati s varalicom, pričekati par sekundi i onda laganim pomakom štapom samo par centimetara pomaknuti varalicu. Tada većinom slijedi ne previše agresivan napad, kada treba i snažno kontrirati, jer sada štuke primaju varalicu vrlo oprezno i vrlo brzo, a čim osjete prijevaru, puštaju ju. Zato je u ovom proljetnom dijelu sezone najvažnije imati varalice opremljene vrhunskim oštrim trokukama, kako bismo realizirali rijetke grizeve.
O veličini varalica koje treba koristiti postoji više teorija, jedna je da štuka sada traži što veći zalogaj kako bi nadoknadila što više energije sa što manje napora, a iskustva za ovaj period godine govore kako najviše uspjeha imaju varalice od 7 -14 cm, za razliku od ljeta i jeseni, kada je 14cm često donja granica, što ne znači da na Vranskom jezeru ne biste sada bacali i duplo veće varalice.

Vrste i modeli najlovnijih varalica 

 • Vobler
  U ovom dijelu sezone najboljima su se pokazali oni suspendirajući ili lagano tonući, poput rapalinog Husky Jerka, Storm Suspending Thundersticka, Smithwick Ralling Rogue, Heddon Zara gosa, Daiwa TD minnow, Yo-Zuri Crystal minnow, Megabass Ito Vision 95 i 110, X-80 Trick darter.
 • Swimbaits 
  Prologic 4play harring – 13 cm, sa i bez kljuna, Ilex (ili jackal brothers) Deka Hamakuru, Daiwa Dead or Alive, Megabass Xj 100, Imakatsu javaion
  • Jerkovi 
   Monarch Dok TNT i Hecht Killer, Strike Pro Buster Jerk, Salmo Slider.
   Probajte plutajuće jerkove izbalansirati težim udicama i dužom sajlom, kako bi oni postali suspend ili lagano tonući, ili obratno, na tonuće jerkove stavite lakše udice i koristite laganu sajlu od volframa, kako biste dobili sporo tonući jerk. Zbog većinom bistre vode bolje su se pokazale prirodne boje, tj. varijacije na srebrnu ili zlatnu boju, a kod mutnije vode ili po oblačnom vremenu, treba probati i kričave fire tiger varijante.
  • Silikonci 
   Uspješno se mogu koristiti shadoliki silikonci na worm udici bez otežanja, poput Mannsovog shadowa, Lunker city fin-s i slične, gume koje možemo voditi ultra sporo, s pauzama, kad puštamo da lagano propadaju, a idealni su za lov na viđeno, kad spazimo štuku uz samu obalu, najbolje joj je nečujno baciti navedene silikonce bez otežanja. Osim njih, dobro je pretraživati prijelaze s dubljeg na pliće, sprudove, lomove u vodi i slično klasičnim shadovima (relax kopyto, sloter, atractor) ili twisterima (mogambo) na najlakšim jig glavama od 5-10 grama, a također ih vodimo ultra sporo s pauzama.

  Uz sve navedeno, naravno da ih možete uloviti i ostalim varalicama iz svog arsenala, poput:

  • Žlica – koristite one od najtanjeg lima poput Profi blinkerove ili rastavite dupli Effzet, pa lovite samo jednom polovicom žlice, kako biste ju mogli voditi što sporije, s pauzama, u kojima lagana žlica sporo tone i izazovno radi.
   • Leptira – idealni su oni što lakši, bez otežanja, poput Mepps lusox ili Blu fox piker, koji imaju olovno otežanje ispred, koje možete skinuti ili loviti s njim, pa također raditi pauze u kojima će leptir, vućen otežanjem, raditi i u propadanju, a to je trenutno efikasnija tehnika od klasičnog kontinuiranog privlačenja.
   • Spinerbaita – sada su lovniji oni s jednim Colorado krilcem (okruglim), bolje da su što lakši (3/8 oz i manje), a vodite ih kao i leptire, s pauzama, kada je važno da je spinerbait što lakši, kako bi što sporije propadao i što duže bio u vidokrugu štuke.

   Pribor i ostala oprema 

   Štap i rola 
   Dobri su svi štapovi duljine od 2.40 – 2.75 m, težine bacanja do 60 g, a preporučam kraće, kako vam zglob šake ne bi previše zamarali kod twichanja i jerkanja.
   Rola veličine 3-4000 na koju stane minimalno 100 m, 0.20 mm upredenice, a što je rola kvalitetnija, to ćete imati manje problema s pelljanjem i uvrtanjem upredenice.

   Upredenica 
   Ona je puno bolje rješenje od najlona, a vjerujem da ih većina i koristi. Za štuku su dovoljne one nosivosti 15-20 lb.

   Sajle 
   Sajla u lou štuke je pravilo bez izuzetka! Zbog bistrih voda u proljeće i lova suspendirajućim voblerima, sajla (kopča i vrtilica) moraju biti što lakše, tako da su se najbolje pokazale one na metre od FOX-a (Easy trace wire), koje sami vežete, ili, najjeftinija opcija – gotove Traperove od volframa, koje su povoljnih cijena i zadovoljavajuće kvalitete, ili one mekane (jezgra od kevlara + omotač od dynema vlakana) od Technipeche-a, koje se vežu poput upredenica.
   Ako lovite metalnim varalicama, najbolja opcija je da sami napravite sajlu (po uputama sa slika skroz na kraju teksta) od kupljene sajle na metre, s termo bužirem (razni proizvođači, cijena je 20-tak kn), a u izradi koristite provjerene kopče (poput ovih na slikama) i vrtilice, kako zbog nekvalitete istih ne biste ostali bez ulova života. Najgore rješenje, koje svakako izbjegavajte, su one najjeftinije zelene sajle koje se prodaju na komad (1.50 kn! kom), a koje imaju iznimno lošu kopču i spoj sajle i kopče – vrtilice.

O autoru admin

Objave napisao admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *