- Babuška

Lov babuške u trsci

Krajem aprila i pocetkom maja babuska se u vecini nasih voda mresti.Tad se sva nalazi u trsci i mnogo je manje zainteresovana za hranu nego inace, ali ju je ipak moguce loviti, samo uz nesto drugaciji pristup nego sto je uobicajeno.

Prisustvo babuske u odredjenoj zoni u ovom periodu lako cemo uociti po ucestalom drmanju trske. Tu se ova riba nalazi i grese ribolovci koji pokusavaju da je primamom izvuku na cistinu.

Naime, iako je prozdrljiva, babuska koja je u fazi mresta retko ce napustiti zonu u kojoj se nalazi obuzeta nagonom za produzenjem vrste, ma kakvim je poslasticama mamili.

Manje iskusni ribolovci se nadju u cudu kad satima namaju ni udarca na mamce zabacene na hranjeno mesto, tridesetak centimetara ili pola metra od pojasa trske u kom se prisustvo ribe jasno uocava.

Jos ih vise zbunjuje cinjenica da kolega na par metara od njih lovi lepe komade bez ikakvog prihranjivanja, koristeci naoko isti sistem.

Tu nema nikakve posebne mudrosti- primama nije potrebna jer je riba tu gde jeste i nije joj tesko prici duz obale ili camcem. Neophodno je samo jedno, da pridjemo mi njoj kad vec nece ona nama tj. da plasiramo mamac dovoljno blizu ribe, koja nece ici za njim. Potrebno je, dakle, da nasa ponuda padne do same trske, najcesce maksimalno 10 cm od nje ( a sto manje to bolje).

O autoru admin

Objave napisao admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *