- Štuka

Kapitalci na kedere

Većina ovdašnjih ribolovacavaca bandara smatra dosadnim malim proždrljivcem, koji im samo smeta pri pecanju bele ribe na mesne mamce, a ponekad ume i da se zaleti na kedera namenjenog krupnijim grabljivicama, pre svega štuki i smuđu. Ako se tako odnosimo prema tom predatoru, tj. ako ni ne pokušamo da ga ciljano lovimo odgovarajućim priborom i mamcima, ostaćemo uskraćeni za mnoga ribolovačka zadovoljstva, jer je grgeč vrlo borbena i za svoju veličinu snažna riba, koja ume da bude vrlo oprezna i izbirljiva, pa je za njeno uspešno pecanje pecanje često potrebno dosta umeća, truda i strpljenja.

Naravno, najpre moramo pronaći mesto na kome ima krupnih primeraka, a to kod nas nije lako, jer prosečna lovna težina na većini naših voda jedva da dostiže pedesetak grama. Ipak, sem velikih i dubokih akumulacija, čija se voda ne zagreva previše, kao što su Vlasinsko jezero, Zavoj, Perućac ili Vrutci, lepi grgeči nastanjuju i mnoge manje stajaćice, uključujući i šljunkare kakvih u dolinama većih reka (sve tri Morave, u donjem toku Drine itd) ima na stotine.
Od sredine jeseni pa sve do pojave leda ne možemo računati na jednako veliki broj udaraca kao u letnjem delu sezone, ali zato možemo da se nadamo obaranju ličnog rekorda, pa i hvatanju nekog kapitalca, poput onih kakve je naš čitalac Nenad Janković nedavno upecao na akumulaciji Vrutci, nedaleko od Užica…

O autoru admin

Objave napisao admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *