- Babuška

Babuška – osvajač šaranskog srca

Majski ribolov u toku ove godine mi je priredio određena iznenađenja, tj natjerao me na razmišljanje o sudbini jezera Stublaja koje se nalazi u mjestu Bardača, Opština Srbac. Kraj aprila i početak maja, nivo jezera izuzetno velik što su prouzročile ogromne količine padavina. Ova godina sa prelijepim martom, kišovitim aprilom obilježena velikim vremenskim promjenama, visokim vodostajem rijeka svakako nije dobar početak za nas sportske ribolovce. Temperatura vode u martu je postigla svoj mksimum za taj dio godine, rano probudila ribu iz zimovnika,  da bi april  nestabilnim vremenom, svakodnevnim padavinama, velikim oscilacijama temperature i vazdušnog pritiska totalno zbunio ribu.

 

Način reprodukcije babuške – osvajač rijeka i jezera

Mrijest, prirodna reprodukcija ribe, ove godine je zbog nestabilnog vremena svakako kasnio što je dodatno otežalo prelijepe ribarske trenutke koje omogućava proljetni ribolov. Uznemirena riba gotovo nikako ne uzima hranu misli su joj usmjerene samo na jedno – kako produžiti vrstu. Upravo ka tome su usmjerena moja razmišljanja a osnovni problem je riba babuška, njeno razmnožavanje i osvajanje ribarskih voda. Kada bi silom pokušala da osvoji teritoriju vjerovatno ne bi uspjela jer ima mnogo jačih, većih i sposobnijih riba koji bi uspješno odbranili svoju teritoriju. Zato je ta premudra riba primjenila taktiku brojnosti jer po onoj staroj „tri loša ubiše Miloša“. Kakvo rješenje, naseliću ovu vodu, lagano ću da se mrijestim skim stignem, iskoristi ću snagu tuđih mužijaka, njih lagano iscrpiti a boli me briga šta drugi misle.. Klasična prostitucija zar ne. Vrlo sposobna riba, odakle je došla u naše vode, o kakvoj se ribi radi malo je poznato.

Porijeklo babuške i mrijest

Prema nekim kazivanjima i istraživanja babuška je riba Dalekog istoka. U Rumuniju i Bugarsku je dospjela iz SSSRa a iz ovih država u Mađarsku a kasnije i na naše prostore. Kako je brzo došla tako se brzo proširila na skoro sve rijeke, jezera i akumulacije na prostoru bivše Jugoslavije. Vjerovatno ne bih doticao ovu temu da nisam prilikom ribolova za prvomajske praznike primjetio strahovito lupanje ribe u lopoču koje je trajalo gotovo cijeli dan. Riba skoro nikako nije radila pa sam imao dovoljno vremena za osmatranje. U prvo vrijeme sam pomislio da je šaran u mrijestu ali bio sam upuran da otkijem o čemu se tačno radi. Smirio sam se na čeki i primjetio sam babušku u prolazu praćena sa tri šaranska mužijaka. U toku dana sam to potvrdio u više navrata. Evo o čemu se radi. Svima nam je poznato da je za mrijest ribe potreban mužijak i ženka, ženka da izbaci jajašca a mužijak da ih oplodi.Tako nastali embrion nosi genetske osobine oba roditelja. Prilikom mrijesta ženka babuške u nedostatku mužijaka svoje vrste zavodi mužijake drugih vrsta šaranskih riba, koji spermom posipa njenu ikru. Međutim, za razliku od klasične oplodnje, u ovom slučaju sperma ne opođava jajnu čeliju već samo dodirujući je incira brazdanje. Nakon toga dolazi do razvoja embriona u čijem nastanku sprematozoid mužijaka nije učestvovao. Upravo iz tog razloga se nasleđuju osobine samo ženke, i iz ovakvih embriona nastaju isključivo larve babuške. Još jedna jako bitna stvar je da babuška prilikom mrijesta troši samo dio ikre kojom raspolaže, dok ostatke čuva za neki drugi mrijest i ljubavne igre koje traju nekoliko mjeseci od maja do avgusta.Nema kod babuške da mrijest nije uspio. Babuška me podsjeća na pticu kukavicu koja svoja jaja podmeće u gnijezda drugih ptica, pa kad ptići odrastu i stasaju svojom snagom se rješavaju drugih ptića čime sebi obezbeđuju opstanak. Brigo moja pređi na drugoga.

Ljubavni zov babuške u ulozi osvajača

Babuška je izuzetno mudra, ženke svojim ljubavnim zovom osvajaju mužijake drugih riba, ali kada populacija dostigne maksimum rađaju se prvi mužijaci. Koja taktika, izrabljivanje tuđih mužijaka, smanjivanje mrijesta drugih riba i konačno vladanje vodom. Sposobnost prživljavanja, širok dijapazon hrane koju konzumira od planktona do raznovrsne hrane biljnog i životinjskog porijekla svakako joj daje prednost u odnosu na druge ribe. Smanjenje hrane, i životnog prostora negatinvo utiče na druge ribe naročito šaranske vrste pa tako populacija znatno slabi. Jadna je voda u koju babuška dođe ali sa druge strane ona je vrlo popularna u sportskom ribolovu jer kako kažu ako neće ništa hoće babuška. Kad bolje razmislim  pitanje je koliko ima druge ribe ako  je babuška u potpunosti zavladala vodom. Riba koja uzima sve mamce i lovi se na sve moguće tehnike ribolova osim varalicom i živim mamcem najvjerovatnije je na puta da zavlada svim vodama koje bez upotrebe sile osvoja. Na vama je da razmislite o ovom a do tada bistro.

O autoru admin

Objave napisao admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *